Sabtu, 8 Februari 2014

Bermulanya Chemotherapy - Cycle 1

19 - Jan - 2014

1 unit beg darah merah ditambah ke dalam darah Aneesah kerana bacaan darah merah sangat rendah.
Dexamethasone - Ubat chemo yang diminum 2 kali sehari telah diberi sebagai pendahuluan untuk rawatan chemo dan akan berterusan hingga habis induction phase selama sebulan ini.
Allopurinol - Ubat minum yang diambil 3 kali sehari selama 5 hari pada permulaan chemotherapy.

20 - Jan - 2014

Hari pertama chemotherapy induction phase. Platlet (sel darah kuning yang membantu pembekuan darah) ditambah ke dalam darah Aneesah sebanyak 2 unit bag sebelum melakukan procedure untuk mengambil cecair daripada tulang belakang. Intrathecal methotrexate (IT) dilakukan pada Aneesah di mana Doktor memasukkan ubat pada cecair tulang belakang agar mengalir ke bahagian otak untuk membunuh sel-sel leukimia yang terdapat pada otak. IT akan dilakukan pada hari 1, 8 dan 28 rawatan chemo.

21 - Jan - 2014

Hari kedua chemotherapy induction phase. Ubat Vincristine (dos pertama) dimasukkan melalui IV (saluran darah). Ubat ini akan dimasukkan sekali seminggu bermula hari 2, dan seterusnya hari 9, 16, 23, dan 30.

23 - Jan - 2014

ECG dan CT Scan dilakukan untuk memastikan tiada apa-apa masalah pada jantung dan paru-paru.
Asparaginase (dos 1) diberi melalui suntikan pada bahagian punggung. Sebanyak 12 dos akan diberi sepanjang induction phase.

01 - Feb - 2014

Aneesah demam dengan suhu 38.8 darjah calcius pada jam 11am. Sampel darah telah diambil untuk memastikan samada terdapat jangkitan kuman atau tidak. Aneesah dipindahkan ke wad pengasingan dan diberi antibiotik serta paracetamol selama 72 jam. Chemotherapy ditangguhkan seketika sementara menghabiskan dos antibiotik.

04 - Feb - 2014

Alhamdulillah Aneesah tiada demam sejak dipindahkan ke wad pengasingan dan keputusan darah menunjukkan tiada jangkitan kuman. Chemotherapy diteruskan kembali.

07 - Feb - 2014

'Bone Marrow Aspiration' kali kedua dilakukan untuk melihat sejauh mana keberkesanan rawatan chemo selama ini. InshaaAllah keputusan ujikaji akan diketahui pada hari isnin (10 Feb )