Khamis, 6 Februari 2014

Ujian Menjengah

11 - Jan - 2014
Hari ulangtahun kelahiran adik perempuan Ummi (Tasnim). Kami berkumpul di rumah ma pada belah malam untuk majlis kesyukuran. Sedang Ummi bersiap, Abi menyatakan kerisauannya melihat perut Aneesah (Anak kedua) buncit lain macam dan buncitnya itu lebih kepada bahagian atas perut.

Setibanya di rumah Ma, persoalan yang sama diajukan oleh Ma berkenaan buncitnya perut Aneesah. Kebetulan Kak Nor pun ada ketika itu, diminta oleh Ma untuk memeriksa perut Aneesah. "Yati, liver dengan 'spleen' dia dah bengkak lah. Baik mu terus bawak dia gi jumpa pakar. Ada abnormaliti pada darah dia ni. Kelenjar dia pun dah bengkak ni. Aku takut dia kena cancer darah yati", ujar Kak Nor.

Luruh hati Ummi mendengar bicara Kak Nor. Terasa berat untuk menelan kata-kata itu. Hatiku menangis berdoa moga Allah selamatkan Aneesah daripada sebarang penyakit yang merbahaya. Kak Nor berbincang dengan Kak Da akan simptom - simptom yang dialami oleh Aneesah. Seingat Ummi, Aneesah pernah demam panas (suhu mencecah 40 darjah calcius) selama 3 hari dan berlarutab demam dengan suhu 38.8 ke atas sehingga seminggu. Namun kerana melihat Aneesah tetap aktif, kami hanya membawanya berjumpa doktor biasa dan antibiotic selama 5 hari telah diberi. Setelah demamnya pulih, namun selang seminggu, Aneesah mula demam dimalam hari sahaja. Hampir setiap malam badannya akan panas sehingga 38.7 darjah calcius dan sebelah paginya akan turun balik ke suhu normal. Demamnya pada belah malam berlarutan hampir 2 bulan lamanya. Kerap juga Aneesah mengadu sakit kaki dan selalu berasa letih.

Ummi dan Abi hanya mampu berdoa agar apa jua penyakit yang ditaqdirkan untuk Aneesah, moga Allah memberi kesembuhan yang sempurna pada dia dan memberi ketabahan pada kami untuk menerima ujian ini.