Jumaat, 6 Februari 2015

Menghadapi Fitnah Akhir Zaman

Nabi Muhammad (sallalaahu 'alaihi wa sallam) telah memberitahu kita bahawa barang siapa menghafal sepuluh ayat terawal daripada Surah al-Kahf, maka ia terpelihara daripada fitnah Dajjal. Dalam riwayat lain ada menyebutkan sepuluh ayat terakhir daripada Surah al-Kahf. Maka, untuk memperoleh manfaat daripada kedua-duanya, hendaklah kita membaca serta menghafal sepuluh yang terakhir dan terawal daripada Surah al-Kahf.

Fitnah Dajjal itu begitu dasyat hingga mampu mengumpan manusia ke arah kesesatan (na'uzubillah min dzaalik). Oleh itu disarankan juga dalam amalan kita seharian untuk membaca doa berikut sebaik selesai tasyahud terakhir tetapi sebelum memberi salam dalam solat:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْمَأْثَمِ وَالْمَغْرَمِ

Maknanya: "Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan-Mu daripada azab kubur, dan aku berlindung dengan-Mu daripada fitnah Al-Masih Ad-Dajjal, dan aku berlindung dengan-Mu daripada fitnah kehidupan dan kematian. Ya Allah, sesunggunhya aku berlindung dengan -Mu daripada dosa dan hutang."

Ikuti majlis di bawah. Semoga bermanfaat untuk mempersiapkan diri dan keluarga daripada fitnah terbesar yang kian hampir waktunya: