Selasa, 3 Februari 2015

Pintalah Orang Lain untuk Mendoakan Kita

Apabila berjumpa dengan saudara-saudara kita yang se-Islam, pohonlah doanya untuk kita. Walau selekeh mana pun rupanya, walau seteruk mana pun pandangan kita terhadapnya, kita tidak tahu - mungkin atas sebab-sebab tertentu, doanya makbul di sisi Allah.

Bahkan kita juga dipupuk untuk mendoakan orang lain. Kebaikan serta manfaat amalan ini nyata dalam hadith Nabi (sallallaahu 'alaihi wa sallam):
حَدَّثَنَا رَجَاءُ بْنُ الْمُرَجَّى، حَدَّثَنَا النَّضْرُ بْنُ شُمَيْلٍ، أَخْبَرَنَا مُوسَى بْنُ ثَرْوَانَ، حَدَّثَنِي طَلْحَةُ بْنُ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ كَرِيزٍ، حَدَّثَتْنِي أُمُّ الدَّرْدَاءِ، قَالَتْ حَدَّثَنِي سَيِّدِي أَبُو الدَّرْدَاءِ، أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ: ‏
‏ إِذَا دَعَا الرَّجُلُ لأَخِيهِ بِظَهْرِ الْغَيْبِ قَالَتِ الْمَلاَئِكَةُ آمِينَ وَلَكَ بِمِثْلٍ
Daripada Abu Darda’ (radhiyallahu 'anh) bahawa dia mendengar Nabi Muhammad (sallallaahu 'alaihi wa sallam) bersabda yang maksudnya: 
Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.” 
(Sunan Abu Dawud / Book-8 / Hadith-119, bersumber daripada Sunnah.com)
Maka janganlah disisih sesiapa pun antara kita. Dampingi dan pupuklah nilai kasih sayang sesama saudara se-aqidah. Wallahu a'lam