Isnin, 21 Disember 2015

Kembali Ke ISO

Jumaat malam, adik-beradik semua berkumpul dirumah bersembang dan merancang percutian bersama pada hari minggu yang masih berbaki sebelum sesi persekolahan bermula kembali. Setelah disepakati, kami bercadang untuk pergi berkelah pada Hari Sabtu atau Ahad di Bagan Lalang. 

Keesokan pagi, Ummi keluar mencari lauk-pauk untuk dijadikan menu picnic pada hari Ahad. Selesai membasuh dan menyimpan kesemua lauk ke dalam peti, Ummi meneruskan tugasan membasuh dan menjemur kain sambil Abi dan anak-anak bersama-sama mengemas rumah.

Ketika sedang menjemur kain, Aneesah memanggil Ummi dan mengadu belakangnya gatal-gatal. Ummi melihat dibelakangnya dan mendapati Aneesah telah dijjangkiti Chicken Pox. Ummi segera menghubungi kakak sulong yang merupakan seorang doktor untuk mendapatkan pengesahan. Kakak telah mengesahkan Aneesah dijangkiti Chicken Pox dan perlu segera dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan sebelum virus merabak lebih teruk ke seluruh badan. Hati Ummi begitu berat untuk meninggalkan Sakeenah dan Sumayyah berhari-hari dirumah bersama Abi setelah sekian lama Aneesah tidak masuk ke wad, namun untuk kebaikan Aneesah, Ummi terpaksa akur. Alhamdulillah 'ala kulli hal..Allah menguji Ummi untuk melihat sejauh mana Ummi mampu bersabar dan redha. Ummi Abi redha kerana rutin kehidupan kami sememangnya begini sejak Aneesah disahkan Leukimia setahun yang lalu.

Apa yang Ummi pelajari sejak Aneesah disahkan Leukimia adalah erti syukur pada Allah atas segala nikmat dan anugerah ujian. Allah menguji kita tanda Allah sayang, apabila kita mampu bersabar dan redha, maka Allah menjanjikan syurga buat hamba-hambaNya yang bertaqwa dan bersabar dengan ujian. Walaupun diuji, hati tetap bahagia kerana merasa cukup dengan adanya Allah disisi. Bahagia itu bukanlah dengan kesenangan hidup, bukanlah dengan banyaknya harta, anak pinak mahupun sahabat handai. Bahagia itu bukan juga terletak pada pangkat mahupun kemasyhuran tetapi bahagia yang sebenar adalah apabila hati mengenal Allah sebagai Tuhan yang sebenar dan merasai cukup serta bahagia dengan segala pemberian dalam bentuk nikmat mahupun ujian.

p/s: Doakan Aneesah kuat melawan virus chicken pox ye..moga2 tiada komlikasi lain..Aameen ya Rabb